Contact
Gerda Nobel 06 - 204 195 91
Ineke Wikkerink 06 - 106 796 31

Artikelen

Artikel: Richtinggevend vernieuwen in het VO: hoe doe je dat?

Een praktijkverhaal: het Avila College in Hengelo

In dit artikel deel ik een aantal ervaringen en kom ik met ingrediënten die leidinggevenden en sleutelfiguren in VO-scholen een zetje kunnen geven om vernieuwingsprocessen aan te gaan of verder op weg te helpen. Het gaat om
richtinggevend vernieuwen: samen op pad in een richting die er toe doet.

Download de PDF

 

Certe LIVE is Certe LIFE

Hoe nieuw leven kan ontstaan tijdens Leidinggeven in Veranderingen. Vivace zette een leertraject op voor leidinggevenden en medewerkers van Certe met als doel om te werken aan persoonlijk en professioneel leiderschap, de kernwaarden te leren vertalen naar de werkpraktijk en meer zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de kwaliteit van werk(en).
Download de PDF

 

Werken aan leiderschap, dialoog en kwaliteit

Een artikel over de rol van Vivace in het traject Leiderschap en Verandering bij Carinova.

Download de PDF

 

Stilte in de digitale storm

Het verslavingsgedrag aan sociale media onder de loep gelegd.. Gerda stelt vragen die aan het denken zetten. Want hoe mooi en handig ook - hebben we nog  'zwijgtijd' voor onszelf?

Download de PDF

 

Mindful management

In dit artikel staan we stil bij wat mindfulness is, wat je er als manager aan kan hebben, wat het oplevert en hoe het te leren is. Gewoon voor, tijdens en na het werk en op een simpele manier. Als een vorm van zelfmanagement.

Download de PDF

 

De personeelscoach in andere tijden

Andere tijden, andere eisen, andere geluiden
Bent u op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen in het HRM-beleid in organisaties? Kent u de vragen die de opdrachtgevers van deze tijd aan hun personeelscoaches stellen?

Download de PDF

 

Via oranje naar groen | Teamstructuur als fundament

Regels zonder dilemma’s zijn als een stoplicht zonder oranje. Wat is er nog niet geschreven over teams en de structuur in een team? Blijkbaar is het nog niet zo simpel om in de praktijk een goed team neer te zetten met een goede structuur als fundament.

Download de PDF

 

Gedoe op tafel? | Ronde tafelgesprek als werkvorm

Gedoe in een schoolorganisatie is onvermijdelijk en is eigenlijk een motor voor verandering. Het rondetafelgesprek kan een goede werkvorm zijn om gedoe bespreekbaar te maken. Tenminste, als je de werkvorm goed uitvoert.

Download de PDF

 

Zonne-klaar

Het is druk in de levens van docenten. We zouden wel eens de rem willen zetten op de turbovaart van de realiteit. Daarvoor is het van belang bruggen te bouwen tussen werk en privé, drukte en stilte, verantwoordelijkheid en loslaten. Over opruimen, loslaten en genieten.

Download de PDF

 

Beoordelingsgesprekken in het onderwijs

De invoering van beoordelingsgesprekken roept veel reacties op die samenhangen met de cultuur van een school. Een goede voorbereiding kan negatieve reacties voorkomen en nieuwe kansen bieden.

Download de PDF

 

Reflectie als bindmiddel

Intervisie kun je beter verbinden met jezelf. Daardoor wordt ook een betere verbinding mogelijk met je collega’s, je team, en je school. En dat voorkomt op den duur stress en demotivatie.

Download de PDF

 

Voorjaarsschoonmaak

Sinds een paar jaar ga ik - in het dagelijks leven onderwijsadviseur, trainer en coach - ieder voorjaar een kleine twee weken naar Ameland. Mini-sabbatical? Ontspannende studieweek? Ik noem deze werkvakantie mijn voorjaarsschoonmaak.

Download de PDF

 

Geen tijd voor reflectie

Voor docenten staat het als belangrijke competentie omschreven: reflecteren op het eigen handelen. Van hen wordt gevraagd dat zij feedbackinstrumenten kunnen inzetten en samen met hun leidinggevende kunnen en vooral willen reflecteren op de uitkomsten hiervan.

Download de PDF

 

 

 

 

NIEUWS EN ACTUALITEITEN

2018-04-11
Tweedaagse training: werken met De Goudmijn
[lees meer]