Puntjes op de i … op 21 en 22 september 2023
Nog meer profiteren van de eigen ervaring en wijsheid in gesprekken

Aanmelden

Goede gesprekken voeren
Ook al heb je nog zo veel ervaring – of je nu directeur bent of (proces)begeleider – je bent nooit uitgeleerd als het gaat om goede, soms moeilijke gesprekken voeren. Al heb je alle boeken gelezen die over dit onderwerp bestaan, het blijft in de praktijk passen en meten. Geen mens is hetzelfde en met dat feit omgaan, is niet zomaar klaar. Vooral omdat je zelf als instrument in die gesprekken soms stil valt, soms kwetsbaar wordt, of gewoon niet verder komt.

Masterclass
Samen met jou willen we in een masterclass dieper ontdekken wat deze complexiteit betekent voor je rol als directeur of (proces)begeleider. Het zal in deze masterclass minder gaan om de kunde: die veronderstellen we. Het gaat hier vooral om de kunst van het leiden en loslaten in gesprekken, het spreken met wijsheid, het vergroten van de eigen fijngevoeligheid tijdens het uitoefenen van complexe gesprekken.

Inhoud en aanpak
Een unieke combinatie van senior-expertise van Gerda Nobel en Allard de Hoop zorgt ervoor dat je een paar van de lastigste facetten van het voeren van complexe gesprekken (opnieuw) onder de loep neemt. Je leert echt moeilijk zichtbare of onbewuste puntjes op de i te zetten als ervaren gespreksleider. Het gaat zowel om de context van de gesprekken c.q. de buitenkant (wat wordt er verwacht en wat zijn de vragen van de ander met wie je het gesprek voert) als om jouw persoonlijke binnenkant (wat resoneert, wat komt er – onbewust – mee bij het proces van spreken). Overdracht, tegenoverdracht, projectie, double loop leren, liminaliteit bij ontwikkelprocessen, afstand – nabijheid, intuïtie, etc. zijn allemaal facetten waarvan wij weten dat die daarbij regelmatig een rol spelen. Daarnaast gaat het over perspectieven. Hoe kijken anderen en jij naar een situatie, hoe bewust zijn beide partijen zich hiervan en welke invloed heeft dat op jouw eigen gedrag of op dat van de ander? Het gaat in deze masterclass vooral om jouw eigen praktijk; de theorie speelt alleen een bescheiden rol voor zover het processen kan verhelderen.